Wat zijn dit?
Implantaten zijn titanium schroeven ter vervanging van de natuurlijke wortel van de tand of kies. Deze worden geplaatst onder het tandvlees, in het kaakbot van de patiënt. De ingreep zal door een implantoloog of chirurg onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. Na de ingreep blijven de implantaten vrij, zodat ze enkele maanden niet belast worden. Hierdoor kan de schroef zich goed vastzetten en kan de wonde genezen.
Na enkele maanden zal men de implantaten opnieuw blootleggen en zal de tandarts hierop een kroon of brug maken om de ontbrekende tand(en) of kiezen te vervangen.
Eveneens kan u op enkele implantaten een prothese laten maken die hierop vastklikt.
95 % van de gevallen hebben geen hinder of complicaties door de implantaten. Deze groeien dan goed in het bot en blijven duurzaam voor vele jaren. Er is ook een kans dat het implantaat niet vastgroeit. Wanneer dit het geval is, zal het
implantaat, wanneer de wonde geheeld is, verwijderd worden. Vervolgens kan men proberen een nieuw implantaat te plaatsen indien mogelijk. Uw mondhygiëne en levensstijl beïnvloeden mee de slaagkans.
Eén tand
Wanneer er één tand ontbreekt, kan er in deze open ruimte een implantaat geplaatst worden. Na het genezingsproces kan de tandarts hier een kroon op verder bouwen. Aan de resterende tanden of kiezen zal men bij deze keuze, niets moeten veranderen. De kroon wordt, na het doorlopen van verschillende stappen, perfect op maat gemaakt zodat deze mooi past. Meer informatie over kronen vindt u hier.
Meerdere tanden
Alle tanden
Wanneer u alle tanden hebt laten verwijderen, is het een optie om meerdere implantaten te laten plaatsen. Op deze implantaten wordt dan een uitneembare prothese gemaakt die u vastklikt op de implantaten. De tandarts bespreekt telkens met u welke optie het meest geschikt.
Meer informatie over protheses vindt u hier.
Behandeling
Voor het plaatsen van implantaten moeten er eerst enkele voorbereidingen gebeuren. De patiënt komt eerst op consultatie langs bij de tandarts of chirurg voor te bespreken wat er juist gaat gebeuren en welke opties er zijn. Het vooronderzoek is zeer belangrijk! Voor het plaatsen van een implantaat geven wij onze patiënten een verwijsbrief mee voor een CT-scan te laten nemen in een ziekenhuis. Door deze scan krijgen wij perfecte 3D-beelden met de nodige informatie.
Na de voorbereiding worden de implantaten geplaatst. De patiënt wordt eerst ingelicht wat er juist gaat gebeuren tijdens de ingreep. Alles verloopt in een steriele werkruimte. De patiënt wordt lokaal verdoofd en is dus bij bewustzijn tijdens de ingreep. De titanium schroef wordt in het bot van de patiënt geplaatst.
Na het plaatsen van de implantaten kan het zijn dat de wang een beetje gaat opzwellen. Dit is volkomen normaal. Zowel pijnstillers als onstekingsremmers kunnen dit tegengaan. De implantaten zelf hebben een tijd nodig van drie tot zes maanden voor vast te groeien en te genezen. Daarna mag een implantaat belast worden door een kroon, brugwerk of prothese. In tussentijd kan de tandarts de patiënt voorzien van een voorlopige tand(en).
Nazorg
Het plaatsen van implantaten is en blijft een chirurgische ingreep. Zwelling en napijn kunnen dus hiervan een gevolg zijn. Enkele tips voor een goede nazorg om klachten proberen te minimaliseren:
- De tandarts schrijft pijnstillers voor. Gebruik deze als het nodig is en eventueel voordat de verdoving volledig is uitgewerkt, zodat deze al kan inwerken.
- Als de tandarts antibiotica voorschrijft, neem het doosje dan volledig uit voor een ontsteking tegen te gaan.
- Gebruik een coolpack voor tegen uw wang te houden. De eerste uren zijn de belangrijkste. Dit zorgt ervoor dat de zwelling beperkt blijft. Houdt het coolpack nooit rechtstreeks tegen uw huid.
- Er bestaat steeds een kans op nabloeding, doordat dit een chirurgische ingreep is. Als de wonde na 24 uur nog niet gestopt is met bloeden, neem dan zeker contact op met uw tandarts!
- De dag na de ingreep kan u best spoelen met een mondspoelmiddel. Dit mag pas 24 uur na de ingreep, anders kan de wonde opnieuw gaan bloeden.
- Roken heeft echter een slechte invloed op de genezing van een wonde. Hierdoor is er verhoogde kans dat het implantaat slecht ingroeit. Dus vermijd roken zeker de eerste 24 uur na de ingreep.