Wat is dit?
Wanneer u een aantal tanden of kiezen mist, kan een prothese of kunstgebit een oplossing bieden. De prothese zal de afwezige tanden vervangen. In tegenstelling tot een kroon of brug is een tandprothese een uitneembare oplossing. Er zijn verschillende soorten prothese, afhankelijk van de keuze patiënt en de situatie in de mond.
Kunsthars- of plaatprothese
Een kunstharsprothese is gemaakt van roze, tandvleeskleurige kunsthars. Waarin de kunsttanden en kiezen verankerd zijn. De gehele prothese rust op het tandvlees van de mond. Er bestaat zowel een volledige prothese waarbij het volledige gebit in de onder –of bovenkaak vervangen wordt. Als een partiële prothese waarbij slechts enkele tanden vervangen worden, de overgebleven tanden worden geïntegreerd in het kunstharsmodel.
Volledige prothese
Partiële prothese
Frame- of skeletprothese
Een frameprothese is grotendeels van metaal gemaakt. Hierop wordt tandvleeskleurige kunsthars aangebracht met daarop kunsttanden of -kiezen. Een frameprothese rust, in tegenstelling tot een kunstharsprothese, vooral op de overgebleven tanden of kiezen. Hierbij zullen ankertjes rond enkele tanden of kiezen geklemd worden. Afhankelijk van de mondsituatie rust de prothese ook meer of minder op het tandvlees.
Prothese op implantaten
Een prothese gemaakt op implantaten wordt ook weleens een klikprothese of klikgebit genoemd. Hierbij zullen er, na een paar maanden herstel van het plaatsen van de implantaten, drukknoppen of een baar op de implantaten worden gemaakt. Het kliksysteem van die drukknoppen of baar, wordt verwerkt in een uitneembaar kunstgebit, zodat het vastklikt op uw implantaten. Zo zit uw prothese stevig en stabiel vast. U hoeft verder geen kleefpasta meer te gebruiken. Uw gebit is vlot uit uw mond te nemen om het schoon te maken. Implantaten bevorderen bovendien het behoud van kaakbot.
Een klikprothese is geschikt voor zowel boven- als onderkaak. Een klikprothese in de bovenkaak zit meestal vast op vier tot zes implantaten. Door voldoende stevigheid, als gevolg van het kliksysteem, is er geen volledige kunststof gehemelteplaat meer nodig in tegenstelling tot bij een kunsthars- of frameprothese. Een klikprothese in de onderkaak zit meestal vast op twee implantaten.
Onderhoud van uw prothese
- Spoel uw prothese na elke maaltijd onder de kraan.
- Poets minimaal één keer per dag uw prothese, dit doet u best voor u gaat slapen.
- Gebruik hiervoor een andere tandenborstel dan die voor uw tanden.
- Gebruik geen tandpasta voor het poetsen van uw prothese.
Fase 1 :
Eerste consult
Allereerst voeren wij samen met u een gesprek. Hierbij overlopen wij samen met u alle mogelijkheden en beantwoorden wij uw vragen. Ook kunt u in dit gesprek
eventuele wensen kenbaar maken aan de tandarts en kan er meteen gekeken worden of deze mogelijk zijn.
Fase 2 :
Maken van een afdruk
Wanneer u na het gesprek besluit een nieuwe prothese te nemen kan er een eerste afdruk worden gemaakt. Deze afdruk is de start voor het maken van uw nieuwe prothese en zal dienen als model voor het maken van uw prothese.
Fase 3 :
Beetbepaling
Tijdens uw derde afspraak zal uw beet worden bepaald. De tandarts bepaalt dan hoe uw kaken staan en hoe ze ten opzichte van elkaar staan. Tijdens deze fase wordt ook meteen de kleur, vorm en grootte van uw tanden en kiezen gekozen.
Dit natuurlijk in overleg met uzelf, waarbij u al uw wensen kenbaar kunt maken.
Fase 4
Passen in was
Het passen van uw prothese wordt in deze fase uitgevoerd. De prothese is nog in was en zo kunt u in deze fase kijken wat u vindt van de prothese. De tandarts kijkt dan ook meteen of alles klopt. Wanneer alles naar wens is kan de prothese de volgende afspraak worden afgeleverd. Wanneer er nog enkele aanpassingen aan het gebit nodig zijn dan wordt deze fase hernomen.
Fase 5 :
afleveren van prothese
De tandarts kijkt voor de laatste keer samen met u of de prothese naar wens is. Bovendien wordt er uitleg gegeven over het onderhoud van uw nieuwe prothese. Eveneens krijgt u enkele startproducten mee. Tenslotte kunt u met een stralende glimlach vertrekken.
Last van uw prothese
Toch nog problemen?
De volgende weken mag u steeds langskomen voor een nacontrole. Ook wanneer u last heeft van uw prothese, mag u ten alle tijden bellen voor een afspraak, u wordt dan zo snel mogelijk geholpen. Na verloop van tijd kan het zijn dat uw prothese los gaat zitten. Het wil niet altijd zeggen dat u een nieuwe prothese nodig heeft, het kan ook zo zijn dat de prothese weer sluitend op u kaak moet worden gemaakt. Voor een reparatie kunt u bijna altijd dezelfde dag worden geholpen. Onze tandarts kan in sommige gevallen uw prothese meteen herstellen, in andere gevallen kan het nodig zijn om uw prothese te laten maken door het labo, waardoor u enkele dagen uw prothese zal moeten missen.