Bleaching

Wat is dit?

Wenst u uw tanden lichter te laten maken of met andere woorden te laten bleken? Dit kan gebeuren door middel van een bleaching. Dit kan zowel bij de tandarts als thuis. In overleg met de tandarts kunnen we samen met u tot de beste optie komen. Eveneens kan de tandarts tijdens één van uw afspraken kijken of er eerst andere behandelingen voldaan moeten worden voordat men een bleaching kan starten zoals tandsteen verwijderen, vullingen, …

Bij de tandarts

Kiest u voor een bleaching bij de tandarts? Dan maken wij samen met u een afspraak, die ongeveer twee uur tijd in beslag zal nemen. Bij een bleaching in onze praktijk gebruiken wij sterkere producten dan wanneer u dit thuis doet. In combinatie met een UV-lamp geven de producten het gewenste resultaat dat meteen zichtbaar is na de sessie. Na deze sessie krijgt u van ons een tandpasta en mondspoelmiddel, die de bleaching onderhouden. Indien u wenst is het mogelijk om net zoals bij homebleaching een bleachbeugel te krijgen. Deze kan u nadien thuis gebruiken om de tanden licht te houden.

Homebleaching

Een andere optie is homebleaching. Zoals het woord zelf zegt, gaat u thuis bleken. U heeft hierbij twee opties: dag of nacht. Bij dagbleaching zal u de bleachbeugel één uur overdag dragen. Wanneer u kiest voor nachtbleaching, plaatst u de bleachbeugel voor u gaat slapen in uw mond. Na vier uur mag deze uit en kan u deze afspoelen onder de kraan. Het proces van homebleaching duurt echter langer dan een sessie bij de tandarts. U zal gedurende een week dagelijks uw bleachbeugel moeten dragen, vooraleer u resultaat ziet.

Wanneer u kiest voor homebleaching zal de tandarts eerst een afdruk van uw tanden maken. Uit deze afdruk wordt een gipsmodel gemaakt waarop wij een bleachbeugel voor u maken. Voor elke patiënt wordt een op maat gemaakte bleachbeugel voorzien.

Resultaat

Grotendeels wordt er een mooi resultaat verkregen na een bleaching. Sommige verkleuringen zoals verkleuring veroorzaakt door medicatie is echter wel moeilijk weg te werken, dit wordt dan ook besproken bij uw eerste afspraak. Goede verzorging en reiniging van het gebit zorgen voor een langer effect. Tanden kunnen door het natuurlijke verouderingsproces echter wel wat donkerder worden, waardoor het effect van een bleaching kan verminderen. Dit kan terug verholpen worden met homebleaching of een nieuwe sessie bij de tandarts.

Kronen en vullingen bleken niet mee. Het is mogelijk dat deze na een bleaching vervangen moeten worden, indien er een groot kleurverschil merkbaar is.

Na de behandeling kan een lichte irritatie van het tandvlees en een lichte overgevoeligheid bij koude optreden. Deze nawerkingen zijn tijdelijk en verdwijnen spontaan.

Tip

Na een bleaching bij de tandarts, raden wij u aan om minstens 24 uur lang kleurstoffen te vermijden zoals: roken, koffie, thee, rode wijn, fruitsap, tomaten-saus en bepaalde groenten die een felle kleur hebben (wortels, spinazie,…).

Tip

Gebruik de producten van Vitis die wij meegeven. Als u kiest voor homebleaching volg dan de richtlijnen die de tandarts geeft.