Kroon- en brugwerk

Wat is een kroon?

Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat precies over een afgeslepen tand of kies past. Dit kapje zit op de tand of kies vastgelijmd. Hierdoor krijgt deze zijn oorspronkelijke vorm en functie terug. In tegenstelling tot een prothese is een kroon een vaste oplossing.

Wanneer kan een kroon nodig zijn?

  • Wanneer de tand of kies zo sterk door tandbederf beschadigd is, waardoor het niet meer mogelijk is deze met een vulling te herstellen.
  • Een verkleurde en/of slecht gevormde tand of kies vooraan in de mond, kan vervangen worden door een kroon om het uiterlijk te verbeteren.
  • Wanneer een tand of kies beschadigd is door een ongeluk.
  • Wanneer een tand of kies ontbreekt. Dan wordt er eerst een implantaat geplaatst.

Wat is een brug?

Een brug wordt gemaakt ter vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. Deze wordt op twee of meerdere pijlerelementen geplaatst, die zullen functioneren als steunpilaren voor de gehele brug. Deze pijlerelementen zijn afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug bestaat uit twee of meer kronen die op de pijlertanden passen en een brugtussendeel. Dit brugtussendeel bestaat uit één of meer kunsttanden en/of kiezen die op de plaats van de open ruimte komen en zo de ontbrekende tanden en/of kiezen zullen vervangen.

Wanneer kan een brug nodig zijn?

  • Om opnieuw goed te kunnen kauwen.
  • Ter verbetering van het uiterlijk.
  • Om te voorkomen dat na verlies van een tand of kies, de andere tanden of kiezen scheef gaan staan.

Kroon of brug op implantaten

Wanneer er één of meerdere tanden of kiezen ontbreken, kunnen er eerst implantaten worden geplaatst waarop de tandarts vervolgens kroon –of brugwerk maakt. Meer informatie over implantaten vindt u hier.

Fase 1 :

Eerste consult

Allereerst voeren wij samen met u een gesprek. Hierbij worden alle mogelijkheden overlopen en beantwoorden wij uw vragen. Ook kunt u in dit gesprek eventuele wensen kenbaar maken aan de tandarts en kan er meteen gekeken worden of deze mogelijk zijn.

Fase 2 :

Slijpen en afdrukken

Tijdens deze afspraak zal de tandarts de elementen slijpen tot een stomp. Vervolgens neemt hij een afdruk van de boven- en onderkaak. Deze afdruk zal naar het labo opgestuurd worden. De tandarts zal een tijdelijke kroon of brug op uw pijlerelementen plaatsten in afwachting van de definitieve.

Fase 3 :

Definitieve afdruk en kleurbepaling

De tandarts zal een definitieve afdruk nemen voor een correcte bepaling van de kroon of brug. Eveneens zal, in overleg met u, de kleur van uw nieuwe kroon of brug bepaald worden.

Fase 4 :

Passen van kroon of brug

De tandarts zal tijdens deze afspraak het definitieve werk plaatsen. Hij zal samen met u het resultaat bekijken. Tijdens deze fase kan hij bekijken of er nog eventuele aanpassingen nodig zijn.

Fase 5 :

Afleveren van kroon of brug

De eventuele aanpassingen zijn in tussentijd door het labo uitgevoerd en de kroon of brug is mooi afgewerkt. De tandarts zal de tijdelijke kroon of brug verwijderen en het definitief werk bevestigen door middel van cement.