Preventie

Wat is dit?

Uw tanden zijn kostbaar en verdienen de juiste dagelijkse zorg. Hier alvast onze tips om ze in de beste staat te bewaren, zodat bezoekjes aan de tandarts eindigen met een geruststellende “helemaal in orde”. Preventie is het sleutelwoord in deze “oral care journey”.

Tips voor een gezond gebit

Al koopt u de duurste tandpasta, hij haalt niets uit als u onderstaande poetstips niet volgt :

  • Poets uw tanden elke dag twee of drie keer gedurende twee minuten.
  • Gebruik tandpasta met fluoride.
  • Een hoeveelheid tandpasta ter grootte van een erwt volstaat.
  • Reinig de spleten tussen de tanden dagelijks 1 keer vóór het poetsen met een flosdraad, tandenstoker of borsteltje.
  • Vervang uw tandenborstel om de drie maanden.
  • Ga naar de tandarts voor een controle, één of twee keer per jaar.
  • Eet zo min mogelijk suikergoed tussen de maaltijden.
  • Ook babytandjes moeten worden gepoetst.

Poetstijd

Het tandenpoetsen kan best op een vast moment gebeuren. Voor het slapen gaan, is een belangrijk moment omdat gedurende de nacht er minder tot geen natuurlijke reiniging is door speeksel en tong. Dit geldt zeker als men met de mond open slaapt. Niet alleen voor het slapen gaan is een belangrijk moment, ook bij het opstaan moet er gepoetst worden. In de ochtend ruiken we meestal niet zo fris uit onze mond. Bovendien zal gedurende de dag ons glazuur worden ‘aangevallen’ door allerlei invloeden zoals suiker. Op het moment dat u zuur consumeert, zou het verstandig zijn om even te wachten met poetsen. Wacht tussen het eten/drinken van zuur en het poetsen, een half uur tot een uur zodat er geen (bescherm)laag van de tanden wordt verwijderd.

Manueel en elektrisch poetsen

Met de handtandenborstel zijn er verschillende methodes om te poetsen. Zo kennen we de schrobmethode en dit is nog steeds de bekendste. Deze methode wordt vaak aan kinderen geleerd maar op oudere leeftijd is dit een te ruwe methode. Kinderen leren dit omdat hun motoriek vaak nog niet goed genoeg is om een andere techniek uit te voeren. Daarom is het verstandig om begeleiding te vragen aan de tandarts gedurende verschillende leeftijden. Kinderen tot tien jaar kunnen nog niet geheel zelf poetsen en zal de ouder moeten napoetsen. Ook het napoetsen is niet altijd even eenvoudig en ook daarvoor kan de tandarts begeleiding geven. Zeker bij het doorbreken van de blijvende kiezen rond de leeftijd van zes jaar.

Elektrisch poetsen wint steeds meer terrein. Moderne elektrische tandenborstel beschikken over een druksensor. Deze licht op of geeft een andere waarschuwing als er te hard op de borstel wordt gedrukt. Andere snufjes zijn verschillende poetsstanden. Helaas is er op elke borstel eigenlijk maar een poetsstand die u echt nodig hebt; de normale poetsstand.

Tegenwoordig kan men ook poetsen met bluetooth en een app. De allerlaatste versie elektrische tandenborstel wordt zo eigenlijk een digitale tandenborstel waarbij men precies weet welk gedeelte van het gebit al wel en niet gepoetst is. Niet alleen in technische snufjes maken elektrische tandenborstel onderscheid maar ook de opzetborsteltjes zijn er in verschillende vormen. Zo zijn er borstelkopjes met schuine haren waardoor er meer plak zou worden verwijderd en extra zachte haren.